Bestefar minnes: Skolegang på Lademoen ved forrige århundreskifte

Eliplass

Lademoen tidlig på 1900-tallet. Kirka ble vigslet i 1905 og skolen sto ferdig året etter. Området tilhørte Strinda fram til 1892 da det ble innlemmet i Trondheim. Den gamle «Eliplass» skole, også kalt «Sæterskolen», ble oppretta i 1860 i hovedbygningen på gården Eliplass som lå mellom kirka og skolen. Den var oppført i 1810 og ble revet i 1906. Foto: Trondheim byarkiv.

Min morfar, Emil Simonsen, født 1893, vokste opp på Lademoen i Trondheim der familien bodde i Strandveien 37. Omkring forrige århundreskifte økte folketallet i denne bydelen sterkt og kommunen satte i gang en rekke tiltak for å gi innbyggerne bedre kår. Den gamle Eliplass skole hadde utilstrekkelig plass og provisoriske lokaler i «Ynglingeforeningen» i Strandveien 72 ble tatt i bruk. I 1898 kom Bispehaugen. Eliplass ble revet i 1902 for å gi rom for Lademoen kirke. Den nye Lademoen skole sto ferdig i 1906, og Lilleby skole i 1911.
Høgere utdanning var stort sett utenfor rekkevidde for de som vokste opp på Lademoen den gang. Motivasjonen for skolegang var svak, men disiplinen ble opprettholdt ved hjelp av spanskrøret. Emil starta skolegangen på Eliplass, gikk flere klassetrinn på Bispehaugen før han avslutta på den nye Lademoen skole. Han var ut fra egen beskrivelse langt fra noen mønsterelev, og kom aldri lenger enn til sjette klasse, til tross for at han måtte gå på skolen til han var 15 år, «før han endelig fikk slippe fri». Nedenfor kan du lese utskrift av lydbåndopptak fra 1972 der han deler noen av sine minner fra skolegangen.


Det va’n skoleinspektør Osnes – vart’n no siden da, – som va lærar. På La’moskolen va bænkan fast te golvet. Dæm skruva dæm laus og reist dæm opp når dæm vaska.
Det va blækkhus som va som en sko, så når dæm reist opp bænken, så rann blækket fræmi tåa. Patæntlokk, da sjø, på en akse. Og så, først vi kom på skolen, veit du, det va første året, derre der, så syntes vi det va artig med derre lokka. Dæm sto opp, og så kneppa vi te – og så small det, veit du. (ler) Så sa han Osnes at vi skoill slutt med derre der, og han førsten som gjor det, skoill få ris. – Og itj så læng ætte, så small det te mæ. Så kom’n og høgg i mæ, men æ holdt mæ fast, æ sjø. Det va itj så godt å få mæ fræm, heller sjø, og æ holdt mæ fast, så han rekka mæ itj, altså. Det va no en stor kar, han Osnes der. Men så gjekk’n ætte en a’n lærar, og så veit du, dæm to mæ, da. Og da fekk æ juling – kraftig juling og, så æ hadd ondt for å sette. (ler)
At æ satt gjæn? Ja, det va te’n kaptein Sørensen på Bispehaugen, det. Det va ein militærkaptein, det sjø. Han Sørensen va litt av en sadist det, trur æ. En stor, stram kar, det og. Militær. Han hadd no med sæ en Gordonsætter bestandig, i klassen, som lå attmed katet’ret.
Vi hadd diktat, og æ satt på bakerst bænken i medterst rækka, æ. Der villa æ gjærn sett og forræsten. Så satt vi og skreiv da, veit du, ætte diktat. Men så va det ein ting æ itj fekk i æ, veit du, og så spurt æ opp. Så dro’n på derre skjæve smilet sett han,– svart itj. Så tænkt æ: ”neinei, – det e samma for mæ”, og så sætt æ mæ te å skriv om kanarifuglan, æ, fra naturkunnskapen.
Han hadd det utrægna derre sjø, for når vi va ferdig, så skoill æ læs opp diktaten. Du veit, æ læst no så langt æ kom, – og så b’ynt æ å læs om kanarifuglan. Men da ska æ sei dæ han kom og to mæ. Æ koinn få vælg om æ villa ha ris eller om æ villa sett gjæn. Tre daga. Så valgt æ å sett gjæn, æ. Det va forræsten lestig, for æ vart settenes gjæn i en pikeklasse, og så satt æ og gjor gøy med veikjan – -. Ja, æ satt no gjæn først da’n. Næste dag da det va det frimenutt, veit du, før æ skoill gå inn med klassen, så for’n og gjekk der han Sørensen og flere lærera, da. Så kom’n bortover te mæ, og sa æ skoill gå hjæm. – Æ tænkt æ skoill ha snakka me’n seinar da vi hadd manøver, vinterøvels, i 1918. Da kom’n kaptein Sørensen tætt forbi der æ lå. Æ tænkt æ skoill ha snakka te’n og fortælt æ ha vorre elev av’n.
Han kaptein Bo, han som va revisor på Jernindustri’n, han hadd æ og som lærar på Bispehaugen. Og han, når æ fortælt æ ha vorre elev av’n, så vart’n så ivrig, b’ynt å prat om ka tid det va. Og så, for kvær gang han va der, så rengt’n opp på lag’ret og ba mæ kom ned med ordreboka. Og ein gang æ kom, så sa’n: ”Vi bytte da”, og så fekk æ fæm krona, æ, og han fekk boka.
Æ og’n Laurits Olsen vart holdt gjæn av’n lærer Stokland ein gang. Det va da dæm sto utom og ropt: ”Laurits og Emil! Ta og smekk’n!” Vi ha itj gjort nå gæli, – ja, gæli ha vi no gjort da, vi ha vært urolig, veit du, sjaua. Det e itj bare no ongan e umulig. Om vintern så va det sammenhængende hal’ann’ time, så når den første timen va gått, så kom det en a’n lærer inn. Og te klassefortander’n tors vi aldri gjør nå sånt, sjø, han va for voksen te det, men han Stokland va sånn nærvøs type, det. Han holdt no liksom oss for å vær høvedsmenner i klassen, han Stokland. – Du veit æ va jo en klasse elder enn dæm, æ ha jo sotte gjæn før, og’n Lauris og, trur æ.
Ja, nok om det, han Stokland ba oss værra gjæn, æ og’n Laurits. Dæm oindras da, de ainner ongan, ka derre skoill bety. Og vinduan sto opp mot La’moparken, sånne overindu om sto på skrå. Ja, han Stokland sa: ”De koinn hold orden på klassen. Vess de varskudd de ainneran om at det skoill bli ro, så vart det nok ro, for dæm hørre ætte dokker”. Og pluts’lig mens vi held på der, så hørre vi rop utenifra: ”Laurits og Emil! Ta og smekk’n!” (ler)
Jaja. Du skjønne, næste gang det va skifte sånn, så varskudd vi, ”det ska vær stilt her når lærar’n kjæm”. Og når’n Stokland kom inn så va det så stilt, du koinn hør ei nål datt i golvet. Og’n Stokland va så forbausa, veit du. Det va forræsten en snill, real lærar. Æ snakka me’n ein gang oppi Nordre, æ, ætte æ va b’ynt på Jernindustri’n.
Æ vart da tatt for at æ tygd tobakk i timen og, æ. Æ gjekk fræm og spøtta attmed katet’ret, – det va spøttbakk der, sjø. Ja, æ mått jo spøtt. Æ bøyd mæ ned så my at itj lærar’n så ka æ spøtta, veit du, men han fikk no vætta det, iallfall.
Vi hadd naturkunnskap, det va sånn tærasse, og så satt da æ og’n Laurits medt inni der. Og så ha det gått ut formaning i avisan, sjø, om at læreran skoill ta for sæ ongan med hensyn te sigarættrøyking, og få slutt på det. Ja, så vart det sånn oinnersøkels te oss, – han Standal, klasseforstandar’n. Han Laurits va no så besætt te å røyk, han sjø, han røyka så’n va gul heile handa, og æ røkt jo itj, men æ brukt skrå, ja. Og så kom’n først te’n Laurits, sjø, og så på heinner’n på’n. ”Har du sjett nå sånt griseri! Må slutt med derre røykinga!”, sa’n, ”Forstår du itj kor farlig det e?”, og formana’n da. Og så kom’n te mæ da, og æ va kvit på heinner’n æ. (ler) ”Her sjer du”, sa’n, ”sjå kor godt han sjer ut og!” Æ så godt ut, for æ va roinn, æ. Så ropt det ein, da sjø: ”Han bruke skrå, han!” Så det nøtta fanken itj, æ va utsætt for det, samma pokker’n koless det va.
Ko’for æ satt gjæn, – æ va så dårlig på skolen, veit du. Æ to jo itj i ei bok æ, ætte fæmt. Nei, først va æ no forbainna på han lærar’n vi hadd, for æ fekk så dårlig karakter te’n, og æ fortjent itj så dårlig karakter, nei, for æ va bæst i norsk skriftlig i klassen. Men så va æ dårlig i rægning, da.
Æ kom opp i sjætt, ja, men længer kom æ itj. Æ mått gå te æ vart 15 år før æ fekk slutt. Han far vart gærn, veit du. Han hadd itj så my skole sjøl, – va vesst åttdaga, han ha vesst gått ei vækka, ætte som æ forsto, men han va bra både te å skriv og rægn, han, iallfall te å skriv, – og læs, – skarp te å læs.

Lademoen skole 1914

Undervisning på Lademoen skole i 1914. Opplæringa skulle også gi praktisk anvendbar kunnskap, for eksempel som her i skomakerfaget. Foto: Trondheim byarkiv

Hu mor fikk næsten itj liv i mæ hu, æ va så trøytt. Og hu, veit du, va dårlig, og så fekk a`n far te å vækk mæ om morran. Men han gjekk jo så ti`li, – æ mått da opp alt for ti`li æ da. Når`n va gått, veit du, så hendt det at æ la mæ te å sovva gjæn, æ sjø, sov te frukost og, som` gang. Men så ha`n da fått tak i derre der, enten a mor ha fortælt`n det eller – Så vækt`n mæ ein morra, b`ynt å tenn på pipa, da, og så: ”Du lurer meg!” sa`n. Han ga sæ god tid, så æ mått opp, æ.
Men han villa kost på mæ ækstra skole. Æ gjekk da vel ein gang og, – te’n overlærer Benjamin Lie. Han hadd søndagsskole i dobbelt bokholderi og rægning. Det va rætt saker te mæ, det! Ha kjøpt bøker og. Æ gjekk der ein gang og så slutta æ. Han far vart gærn da og, veit du. Æ trur itj det va nån av oss søskenan som va flink, æ, – jaja, det kan no hend dæm va flinkar enn æ vesst om.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s