Foto

Gjennom mer enn femti år har jeg fotografert. En del av bildene, mest fra seinere år, finnes på Flickr.com. De siste jeg har lagt ut vises til høyre på denne sida. Her kommer du til bildene mine på Flickr, eller du kan velge bildene organisert i sett etter ulike tema her.  Bildene er underlagt bestemmelsene om opphavsrett og all uautorisert bruk er forbudt. Dersom noen ønsker å bruke noen av bildene mine kan de ta kontakt på epost: erik.stenvik@ntebb.no

Zeiss 542a Zeiss Ikon 6×9 bokskamera.

På slutten av 1950-tallet fikk jeg tak i et defekt Zeiss Ikon 6×9 bokskamera av den typen som ble produsert fra 1928 til 34. Det klarte jeg å reparere, og deltok på fotokurs med mørkeromsteknikk hos lærer Aspaas på Strindheim skole. Han var svært kritisk til utstyret mitt, men jeg har fortsatt bevis for at det fungerte.

Persaune007

Min lillebror som fotomodell i Kjøpmannsgata, Trondheim i 1960.

Torghatten 1960 r-1

Torghatten sett fra Hurtigruteskipet «Ragnvald jarl». Klassetur 1960.

olympus Semi-Olympus 1 Mellomformat

Far hadde et førkrigs Olympus belgkamera som jeg kunne låne. Det hadde god optikk, men dessverre også en lyslekkasje som gjorde at bildene i varierende grad gir inntrykk av å være tatt i tåke.

Rissa 61 r-5

Rissa 61 r-7 Rissa 61 r-4

Hesten var dominerende trekkraft i norsk landbruk langt inn på 1960-tallet, og mange kjørte fortsatt melka med hest til meieriet. Langørjan, Rissa 1961.

800px-Petri7_M4579 Petri 7 24×36 ble lansert i 1963

I 1965 reiste jeg til Oslo for å studere, Studielånet ga meg mulighet til å kjøpe et brukt Petri 7 kompaktkamera. Lysmåleren var defekt, men jeg kjøpte en separat og det fungerte bra. Jeg ble medlem av studentenes fotoklubb og oppnådde noen plasseringer og ambisjonene i retning av mer artistisk fotografering vokste.

Brattøra 2 1965 Kristiansten 1966 Nidelva 1966

Brattøra, Kristiansten og solnedgang over NTH sett fra Gamle bybru årskiftet 1965-66.

topcon-re2 Topcon RE 2 SLR ble lansert i 1965.

I 1967 lånte jeg penger i banken for å realisere drømmen om et speilreflekskamera. Valget falt på Topcon RE 2 som så vidt jeg husker hadde en pris på ca 1700 kroner, en anselig sum på den tida. Men Topcon var også topp kvalitet. De startet produksjonen av speilreflekskameraer allerede i 1957, før både Canon og Nikon. Kamerahusene var meget solide og objektivene blant de beste i markedet. I tillegg til normalobjektivet Topcor 58 mm f 1,8 hadde jeg også et Tamron 135 mm og et Soligor 35 mm og var godt tilfreds med det i mange år. (Utstyret har jeg forøvrig fortsatt).

Nordnorge 1973 r2 3

Dias r2 2 Dias r2 8 Dias r2 11 N-Norge 73 r (1 of 8)4

Bilder tatt med Topcon på seint 60- og tidlig 70-tall.

Jeg har jeg også brukt både Minolta og Nikon. I 2004 kjøpte jeg det første digitale kameraet, en Fuji Finepix F700, etter hvert også en Panasonic Lumix. I seinere år har jeg brukt Nikon D80, Canon PS G10, Canon 5D og Canon 5D mk II.

2 tanker om “Foto

 1. Linn Beate Haarberg

  Hei Erik!
  Interessant å lese om, og se fotograferingen din! Jeg er over middels foto-interessert selv – det ligger kanskje til slekta!
  Morsomt å høre oldefar Emil sine fortellinger også! Jeg husker aller best at han alltid hadde melkesjokolade i det brune skapet sitt i Vollafallet 4 🙂
  3 år i dag siden mormor Solveig gikk bort! Glad mine 2 barn rakk og bli kjent med henne, og var store nok til å huske henne! (14 og 6 1/2 år gamle)

  Svar
  1. Erik Stenvik Innleggsforfatter

   Hei Linn Beate!
   Så hyggelig å få tilbakemelding fra deg! Jeg er usikker på om vi har møttes, men jeg vet naturligvis godt hvem du er gjennom mormora di, mi tante Solveig. Hun var jo nesten som ei reservemor for meg en gang for lenge siden. Rart å tenke på at det er tre år siden hun døde. Jeg besøkte henne like før og synes det er ganske nylig. Beste hilsen til deg og dine!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s