Bestefar minnes: Livet på Lademoen ved forrige århundreskifte

?????????????????????????

Krysset der Strandveien tar av fra Innherredsveien markerer skillet mellom Rosenborg og Lademoen. Området  langs Strandveien og tverrgatene oppover til jernbanelinja ble kalt Nerlamon og var for hundre år siden det en i dag kaller sosialt belasta. På bildet fra omkring år 1900 står en  politikonstabel i krysset og holder et vaktsomt øye med omgivelsene og ferdselen til og fra Lademoen. Foto: Trondheim byarkiv.

Min morfar, Emil Simonsen, født 1893, vokste opp på Lademoen i Trondheim der familien bodde i Strandveien 37. Arbeiderbydelen Lademoen, eller La`mon som det heter lokalt, var Trondhjems østkant i mer enn en forstand, og preget av et hardt miljø hvor alkoholmisbruk, vold og prostitusjon var synlige innslag i gatebildet. Nedafor kan du lese utskrift av et lydbåndopptak fra 1972 der bestefar minnes personer og episoder som satte preg på oppvekstmiljøet for ungene på Lademoen for godt og vel hundre år siden.


På innerlamo’n va det bråk og slåssing stødig. Det va polis innover og henta folk næsten kvær dag der. Ja, der innpå ska æ sei dæ det va liv, den tida dæm holdt på, han Sigurd Hervik og ein Skjelvan, og så’n Aksel Vold da, for itj å snakk om han. Ja, det va gut og kar. Han va jo godt oppi åra han, i 30 – 40 åra, og da ha’n itj vært ut ein eineste jebursdag og ei eineste jul, – ut av fængslet altså. Det va ein oind’li fyr, gett. Han bodd i ”Toportagår’n” oppi Leistadgata han, Sodemans gate kalles det no da.

Sodemanns gt

Sodemanns gate, tidligere kalt Leistadgata, er for lengst borte. Foto: Trondheim byarkiv

Og så va det han Ole Ulseth, blækkenslagern, det va ein kraftkar sjø. Han va så sterk at når poletiet kom for å arrester ‘n hendt det at både tre og fir polisa hadd si foille hyre med å få lagt ‘n overend og få på’n handjern. Så vart det sendt bud ætte ein vognmann som kom med hest og langvogn som dæm fekk ‘n oppå. Så satt det ein eller to polisa omskrævs oppå’n innover te Gråmølna. Derre hendt rætt som det va den tida og vi gutongan syntes det va artig å sjå, veit du. Men hainn Ulseth va ein snill og hyggelig fyr så læng hainn va ædru, sjø. Og da han vart gamlar så slutta’n å drekk og. Han saga ved for’n handelsmann Nergaard, der æ va visargut, og i vedbua der fortælt ‘n mæ mang en historie.

Lamofjæra 1915

Lamofjæra i 1915, omtrent der Dora 1 ligger i dag. Båtene er med unntak av en enkelt alle av Åfjordstypen og ble brukt til fiske på fjorden. Foto: Trondheim byarkiv

Politifullmækti Eriksen (se fotnote 1), husse du på han? Det va nå te kar ska æ sei dæ, med spiss-skjægg og lorgnætt. Vi va nedom der æ bodd i Strandvegen ein gang, ne’me uthuset på Rinnangår’n, første går’n på nersida, innom brua. Det va rætt overfor oss det, veit du. Og der va det lagt opp ein tømmerstokk som vi satt på. Og der kom det ein Oskar Olsen, ein sånn ”skjænkemann”. Ja, kæm det va fler? Det va tre støkker. Æ husse no iallfall han Oskar Olsen, for han bodd oppi Nortvedtsgata han.

Strandvegen002

Nordtvedts gate på 60-tallet. I forgrunnen til venstre Strandveien 37 der familien Simonsen bodde i første etasje. Det i dag er borte og det nyoppførte nr 37, tegna av arkitektene  Brendeland & Kristoffersen, ligger lenger vest tvers over innløpet til Nordtvedts gate. Foto: Privat

Så kjæm’n politifullmækti Eriksen innover, så morsk sjø. Og så kjæm’n dirækte ne’over te’n Oskar Olsen og tar opp trøya hans og tar opp vinflaska av lomma hans og tømme a. Det va aldeles som nå’n hadd fortælt’n at’n hadd vin, men han så det vel antagli når’n kom, sjøl om han hadd flaska i innertrøylomma. Ladd, altså. Laddvin, – vi kalt kalt det for ladd. Det va semplaste sort vin. Det va ein Ås som dreiv forrætning i Innherredsveien som dæm kalt for ladd-Ås. Ja, også hu Bolla Rinnan sælt. Hu i går’n overfor oss. Hu sælt ladd.
Han Alfred Larsen han va studor (stevedor – bryggesjauer) han, veit du. Og så va det han Hilmar Hågensen, han ha no sotte i straff for at’n holdt på og slo fordærva ein. Dæm sa no det at’n ha stæmpla høyerarma, og at’n ha itj lov te å slå. Det va no bare toill, veit du, men dæm sa no det. Men det va ein real fyr, han Hilmar. Derre toan holdt da på og krangla, sjø. Ein gang han va ombol i en båt, han Hilmar, så sto’n Alfred Larsen oppå kaia, han. Og så sa’n: ”Kom på land, så æ får snakk me dæ.” ”Nei, kjæm æ på land,” sa’n Hilmar, ”så kjæm du på sykhuse og æ på tokthuse.” Det va ein skarp fyr, gett, han Hilmar. Du må hus’på det va fart. Litte stor. Han ha vesst itj vært go å kom ut for, nei.

Utsikten

Barndom på Lademoen. Foto: Trondheim byarkiv.

Det va no mang typa innpå Lamon den tida. Blånæbben va bror hennes Olga Værnes det – nei, bror te mor hennes, ja. Og Gåsa og Stæggen bodd innpå der ensteds.. Gåsa va ei lita ei som halta, – halta så besætt på ein fot. Hu gjekk no oinner navnet Gåsa. Og han, – det va ein kraftig kar det. Gåsa og Stæggen, ja, og a Maria Brunbrenna (ler). Han Holst på La (Lade gård) spurt da mæ eingang, ”kjenne du a Maria Brunbrenna?”, sa’n. ”Ja, æ veit no av a, ja”, sa æ. Han vesst av a han og. Det va no ei sånn vidløfti ei. Hu va gammel, veit du. Det va Gåsa og, – Ellen hett a forræsten. Og så va det a Lang-Jørgine. Det va et flott kvinnfolk, ska æ sei dæ. Høy. Pent kvinnfolk. Som gjekk på gata, veit du.

1. Anton Odin Eriksen (1865 – 1928) var jurist, polititjenestemann og politiker, tok studentereksamen ved Trondhjems katedralskole i 1884 og juridisk embedseksamen i 1890. Sorenskriverfullmektig på Nordmøre 1890–1895 og politifullmektig i Trondheim 1895–1911. Statsadvokat i Nordland 1911–1913 og politiinspektør i Kristiania 1913–1921. Fra 1921 politimester i Bergen. Eriksen var medlem av Trondhjem bystyre for Edruelighetsvennenes parti 1901–1907,  Stortingsrepresentantt for Høyre 1910 – 12.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s