Bestefar minnes: Fiske i Nidelva og i sjøen ved hytta på Flakk

Luna

Dorging etter laks og ørret i Nidelva ca 1920. Emil Simonsen ror, broren Olaf i bakskotten holder snøret. I framskotten sitter Emils sønn Sigfred. I bakgrunnen eiendommen «Luna» der Emil bodde i 60 år. Husene ble bygd ca 1860 som landsted for fattigforstander Schive. Privat foto.

Min morfar Emil Simonsen, født 1893, bodde 60 år av sitt liv på Øvre Bakklandet på eiendommen «Luna» i Vollafallet ved bredden av Nidelva. Her lå det godt til rette for fiske etter laks og ørret fra båt.
På 1930-tallet bygde han hytte ved fjorden på Flakk på Byneset. Det ga også gode muligheter for fiske i sjøen. Emils svigerfar, Marius Loraas, som ble enkemann på denne tida tilbrakte mye tid på hytta med vedhogst og fiske. Han hadde verken bil eller sykkel, men brukte beina fram og tilbake mellom byen og Flakk.
Nedafor kan du lese utskrift av et lydbåndopptak fra 1972 der Emil Simonsen forteller om fiske på Nidelva og minner fra hytta på Flakk.


Etter laks og ørret i Nidelva.
Han far va med mæ utpå elva. Det va ein søndags morra han kom oppover og va med, vi fekk da 17 ørreta, vi. Dæm va itj stor, nei. Men hu Signe Daae kom oppover ein gang. Æ ha nættopp komme hjæm fra arbei’e, æ, og så hadd a så løst te å ut og ro, hu, og så sei æ: ”Ja, vi kan da ro ein tur – et slag over elva, så kan vi ha ut sluken”. Og du skjønne, æ fekk tre fine ørreta på kilo’n, – omtrent en hal’meter, næsten. Tre støkker, – på kvær tur’n fekk vi ein.
Men æ og’n Olaf gjor no storfeske, vi da, da vi fekk derre dubla. (latter) Ja, det glemme æ itj, nei. Har du itj hørt om det? Det va tili om søndagsmorran og fjæra sjø, men det hadd b’ynt å flø da vi rodd ut. Vi fôr no og kryssa da, og så va det nokså langgroinnt oppover der. Og der så vi ei dubbel, sjø, som lå og fløyt, – dirra i strømmen. Vi tænkt no itj nå over det vi, men når floa kom, veit du, så flødd det over dubla. Det ha itj vi føl’t med, veit du, og vi holdt på og rodd der.
Æ rodd og han holdt i snøret, – og pluts’lig så sætt’n i sjø: ”No har æ fått ein laks!” Og æ så handa hans gjekk og sjø, du veit strømmen to’ dender dubla, så hu gjekk frem og tebakers hu, veit du, oinner vannet – så det nappa. Ja, æ trudd da æ og at det va fesk, tænkt itj nå på derre dubla, æ husst itj på det æ heller. ”Nei dæ – , kom og ta snøre her!” sa’n Olaf. ”Nei da”, sa æ, ”du må styr med fesken du, så ska æ ro, æ”. Ja, han hala no og drog. ”Ja, du må itj værra for hal’hendt”, æ va jo redd han skoill riv haue av’n æ da, veit du, for han va no så forbaska når’n fekk fesk, han Olaf. Så sa æ: ”Du må pass på så du har føling me fesken, så vess’n vil ha det, så må du la’n få taum. Bare pass på så snøret e stramt”.
Og det b’ynt å sammel sæ folk oppå (Elgeseter)brua, veit du, for det va oppå Marin’-sida der, det va itj så langt i fra brua. Det va et støkke oppom den næbben, du veit. Derre va jo om søndags formedda’n, vi ha holdt på og rodd læng vi da. ”Ja, vi får ro i land her da”, sa æ, ”for det nøtte itj, vi har jo itj nå og ta’n med, verken håv eller klepp”. Så vi rodd i land, da sjø, oppå de’der steinan der. Og – (ler) så sei’n det at: ”Ta snøre her no!” Ja, så to æ snøre, æ, og kjent de’der nappinga, og tænkt – fa’n, det va da så tungt og. Så tænkt æ:”Det va fanken så rart, det må værra nå te fesk derre der”. Og hala og hala, sjø, og det nappa – (ler) – og så kom dubla!
Og han vart no så gærn, han sjø. Æ vart no så sprængt te å flir, æ. ”Kom oss vækk her!” sei’n. Det va komme så my folk opppå brua, veit du. Det va ei trædubbel, ein træklosse, altså. Det va nå’n som ha sætt lin og brukt dubla te fløyt. Nei, kor æ flira, – og han vart så gærn. Dess mer æ flira, dess mer gærn vart’n. Ha vi tænkt oss om, veit du, men vi husst da itj på derre dubla vi.

Flakk r26

Emils sønn, Sigfred Simonsen, dorger etter laks og ørret i Nidelva etter krigen. Bildet er tatt før arbeidet med den nye Elgeseter bru ble starta i 1949. Til høgre Marinen med lagerbygningene som for lengst er borte. Privat foto.

Flakk r23

Emils kone Johanna ved hytta i Flakkleieiva. Privat foto.

Hytta på Flakk. Vedsjau og seifiske med svigerfar.
Han Loraas likt sæ godt utpå hytta, han, og va der rett som det va, alei’n og. Men ein gang han gjekk te Flakk så gjekk ‘n tebake te by’n og henta nøkkel’n og gjekk utover igjen med det samma. Han Vinje (hyttenabo) kom te mæ, så sei’n: ”Æ forstår itj, han gamlingen han kom utover her og gjekk ne’i hytta, og så kom’n opp igjen me ein gang og gjekk te by’n. Og utpå ætt’medda’n så kom’n utover igjen og gjekk ne’i hytta.” Så sei æ te’n Loraas: ”Har du gått ut te hytta og så gått te by’n igjen?” sei æ. ”Ja æ glæmt da vel nøkkel’n”, sa’n. (latter)
Det va nå te marsj, det! Ifra La’mon, ja, ifra Ulstadløkkvei’n. Det e 12 km fra Studenteramfunne te hytta vårres. Og en 20 menutt te La’mon og, attåt. Du kan regn hal’an’ mil ein veg, – fir og ei hal mil, ja. Det bli som herifra og innom Stjørdal’n, – næsten te Skatval. Han mått da vel heller ha tatt ut ei rut, da!
Og så samla’n kvest og høgg opp te ved oppi marka der. Æ veit itj kor mang sække han ha te, æ fekk i sække på Jernindustri’n, æ. Og vi gjekk og bar, – æ va så klar, æ gett. Det va ein kjøli fyr te å arbeid’, -det va ein orntli molar og, det ja. Æ va aldeles færdi, æ altså, når æ bar ned sække. Det va langt, sjø, langt oppi marka. Nei, han va ein oindli fyr, gett.

Flakk r24

Sjøfiske fra sjekta en godværsdag på 1940-tallet. Utsikt fra hytta på Flakk. Privat foto.

Han va så ivrig te å fesk og, sjø. Om natta så sto’n i bare oinnerboksa og kika ut igjennom vindue. Æ våkna æ, og da sto’n der og kika utover fjord’n. Da villa’n ut, sjø. Men du skjønne, æ va da itj så ivrig at æ stidd opp medt på natta. Men ein formeddag så sei a det hu Johanna: ”Du må bli me’n no. Du sjer da vel at’n e så syk for å kom sæ på sjø’n”. Ja, så vart æ me’n da. Det va fint vær, men vi hadd da vel itj rodd mang takan utover mot skjæret før det by’nt å høljrægn. Det va ein floing. ”Nei”, sa æ ,”vi ror no itj ut så vi bli blaut. Så æ rodd opp igjen, og by’nt no og gå opp æ, ætte æ ha dradd opp båten. Han vart no ståan’ igjen der, og så ropt’n te mæ: ”Vi e no itj nå sokkerbita heller da!” (ler) Det koinn ha regna tollkniva for han!

Flakk r25

Baderestauranten på Flakk var et populært utfartsmål på 1930-tallet, men drifta opphørte etter krigen. På yttersida av odden var det Marius Lorås satte fast dreggen i sjøkabelen som går over fjorden der den er smalest. Dette bildet er tatt i november 1963. Nå er alt dette borte og ferjeleiet er kommet i stedet. Foto: Trondheim byarkiv.

Han satt fast dræggen, ein gang. Han vesst itj ka det va, – han trudd det va boinn han, veit du. Og det va det selfølg’li, men det va jo kabel’n (elektrisitetskabelen over Trondheimsfjorden) som holdt igjen. Den lå no vel mellom tang og steina, men så ha vel ei klo komme oinner og fått i’n. Men så ha’n heldi’vis så lang tamp i tauget at’n kom sæ oppi fjæra med båten. Og så gjekk’n oppi går’n der, oppå Vorpnæsse der, og spurt ein fyr om’n koinn kom og hjelp’n og få opp dræggen. Ja, han vart da me’n han, og så sa’n det på turen ne’over: ”Kjem an på om du ha fått kabel’n da”, sa’n. ”Å ja?” Og jaggu va det kabel’n dæm hala opp! Det va et lite hus som sto ne’på berge der, utom resturangen, som kabel’n gjekk ut ifra.
Ja, han ivrig te å fesk. Men så må du hus’på vi fekk fesk og ja! Du store verden. Ein morra vi va ut – kor mang sei vi hala inn! Ja, da likt’n sæ godt. Æ satt og rodd æ veit, veit du, og han satt og bare hala inn fesk, han. Fin trøa-sei, sjø. Ja, da va det fesk, – det kokt med fesk der da.

Flakk r21

Emil Simonsen med barnebarn i fjæra på Flakk på slutten av 1940-tallet. I sjekta ligger fiskeredskapen klar. Privat foto.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s