Historier i et bilde

Turister i sameland-1-2

Bildet du ser ovenfor har jeg hatt i over 40 år. I mange år hang det også på veggen som et interessant tidsdokument fra ei fjern fortid før det havna blant ei samling av kuriosa som jeg ikke har vært i stand til å kvitte meg med. Der har det overlevd både loftsrydding og skifte av bolig. Nylig fant jeg det fram og satte meg fore å finne ut mer om hva bildet inneholder og hva det kan fortelle.


Tidlig på 1970-tallet kjøpte jeg en hel stabel bilder i glass og ramme fra et dødsbo i en bruktbutikk i Trondheim. Etter som jeg for første hadde gang fått egen bolig og ville henge egne bilder på veggene var det rammene jeg var interessert i, men nettopp dette bildet fikk beholde sin lakkerte ramme på 23X15 cm og havna på veggen i selskap med mine egne fotografier.

Navngitte personer på bildet
Min far, som var født i Trondheim i 1913, mente skipsoffiserene på bildet tilhørte Nordenfjeldske Dampskibsselskap. Hans store kontaktnett omfatta også ansatte i rederiet og ved hjelp av disse fant han fram til navnet på seks av de avbilda personene. Disse skrev han i nummerert rekkefølge på baksida av bildet. Denne lista var mitt utgangspunkt da jeg nå mer enn førti år ville finne ut mer om bildets innhold:

Turister bakside
Fars håndskrevene notater var ikke helt enkle å tyde etter mer enn førti år.

Ved hjelp av Google, Digitalarkivet og ikke minst min bror Øivinds iherdige leting i adressekalendre for Trondheim og skriftlig materiale om NFDS, har det lyktes å finne ut følgende:
1. Olaf Bolling, født i Trondheim 1888. Registrert i Adressebok for Trondhjem 1917 med adresse Abelsborgs gt. 14 og i folketelling for Trondheim 1925, med bopel Gardemoens gt. 1, Lademoen
2. Alf Hansen, styrmann. Registrert i Adressebok for Trondhjem 1925 med bopel Kongens gt. 34.
3. Hans Kristian Fjeldstad, født 1883 i Arendal var kaptein på flere NFDS-båter i tillegg til «Prins Olav»: «Rio de la Plata»; «Rio Grande», «Rolf Jarl», «Arnfinn Jarl», «Knut Jarl» og «Håkon Jarl». Som kaptein om bord i «Rio de la Plata» på veg til Sør-Amerika redda han i februar 1917 hele mannskapet fra Sveriges største seilskip, barken «Hugo Hamilton» som var senka av en tysk ubåt . 31 mann befant seg ombord i to livbåter i drift vestover i Nord-Atlanteren nordvest for Irland. (Du kan lese mer om denne den mirakuløse redninga i artikkelen «Når nøden er størst«.) Hans Kristian Fjeldstad flytta til Trondheim i 1926 og er registret som skibsfører bosatt i Dyrborgv. 25  i Adressebok for Trondhjem 1929.
4. Karl Edvard Strøm, født 1869 i Balsfjord, Kystlos bosatt i Tromsø  (folketelling 1910). Er i NFDS jubileumsbok 1857-1957 ført opp blant loser med mer enn 10 års tjenestetid mellom 1904-1930.
5. Martin Kristian Parelius Christensen ble født i 1856 i Meløy. Los i NFDS, bosatt i Rosenborgs gate 22, Baklandet (folketelling  for Trondheim 1925).
6. Robert Millar, født 1878 i Ballymena, Irland. Han var utdannet teolog, men svak helse fikk ham etter legers anbefaling til å reise til Skandinavia. I 1903 kom han til Trondheim og etablerte seg som språklærer og utgiver av bladet «Tourist News». Gifta seg med Signe Flor fra Tana. Bopel Bispegaten 9d, Trondheim.  Ble i 1909 ansatt som leder for reklameavdelingen i NFDS. En av grunnleggerne av reklamefaget i Norge. Bosatt i Oslo fra 1917, oppretta eget reklamebyra og var delaktig i oppretting av Nordens første reklameskole. Han døde i1960. Robert Millars vei på Nordstrand i Oslo er oppkalt etter ham.

Robert_Millar_foto_1949

 Robert Millar i 1949

Hvem er hvem?

Utsnitt-4 Utsnitt-3

Utsnitt som viser de uniformerte skipsoffiserene

nfds-nordenfjeldske-dampskibssekskab-luemerke Luemerke los

Luemerke for Nordenfjeldske dampskipsselskap og luemerke los.

På grunn av fotografiets gode tekniske kvalitet er det mulig å studere detaljer i sterk forstørring, og det slo meg at uniformsdetaljer kunne bidra til å fastslå identiteten til skipsoffiserene. Antall striper på trøyeermet avslører rangen. Uheldigvis er dette synlig bare for han som står til venstre. De tre stripene avslører at dette må være overstyrmann Bolling. Han har også NFDS rederiflagg i luemerket. Det samme har den andre offiseren med tversoversløyfe midt i bildet, og dette er utvilsomt kaptein Fjeldstad. Bak ham står to menn med losmerke på lua, altså Strøm og Christensen. Det betyr at tredjestyrmann Hansen er den siste som står til høgre for Bolling, og mannen i stråhatt er ikke til å ta feil av. Når vi ser på nummereringa av personene, som i utgangspunktet ikke ga noen mening, ser vi at skipsoffiserene er lista opp i rekkefølge fra venstre mot høgre. Mr Millar er ført opp til slutt som den eneste navngitte uten uniform.

Hva het skipet?

Millar

Robert Millar med stråhatt og passasjerer med bånd på hodeplagget.

I utgangspunktet trodde jeg det var besetning og passasjerer fra et hurtigruteskip som var avbilda, men i så fall hvilket? Jeg la merke til at passasjerene hadde noen merkelig hvite flekker symmetrisk på hodeplagget. Ved gransking på forstørrelse av bildet kunne jeg se at dette var rederiflagg på et bånd festa til hatten, og mellom flaggene sto det «Prins Olav».

ds_p_olav_nfds_sy_01 Prins_Olav_1907-02_b

Prins Olav som cruisskip til venstre og etter ombygging til hurtigruteskip til høgre.

En ny brikke falt på plass. I 1925  kjøpte NFDS det engelske kongeskipet RMY «Alexandra». Det fikk navnet «Prins Olav» og ble satt inn i cruisetrafikk til Nordkapp allerede samme år. I 1937 ble det ombygd og satt inn i ordinær hurtigrutetrafikk. I 1940 ble det rekvirert til troppetransport av norske myndigheter. 9. juni samme år ble det senka av tyske fly utafor Røst, og en av mannskapet omkom. Les mer om «Prins Olav» på Wikipedia.

Prins Olav r 2 Prins Olav r 1

Turene med «Prins Olav» ble markedsført både i norsk og utenlandsk presse.

Hvem er samene på bildet og hvor er det tatt?

Min første tanke var at dette motivet var fra Finnmark, men min gode venn etnologen Helge A Wold, som har arbeidet en mannsalder ved Universitetet i Tromsø, mente det like gjerne kunne være fra Troms. Han satte meg i forbindelse med fotoarkivar Sveinulf Hegstad ved museet som i sin tur forela bildet for Cathrine Baglo ved UIT. I samarbeid med informanten Inger Ella Päiviö arbeider hun med å identifisere personer på gamle fotografier og postkort fra Nord-Norge.

Utsnitt-5 Utsnitt-2

Inger Ella Päiviö mener bildet er tatt på Lyngseidet i Lyngen, som var et populært turistmål. Hun har også identifisert flere av samene på bildet:

• Jenta bak hunden er Inga Marie Päiviö som døde i 1934, 15 år gammel
• Den eldre kvinnen som sitter foran kvinnen i sari er sannsynligvis Anna Bål
• I komsa foran ligger Anna Päivö Nutti, f. 1924 (dermed er bildet trolig tatt i 1925)
• Kvinnen som holder komsa er Inga Katarina Valkeapää Päiviö (f. 1896, d. 1939)
• Den lille gutten som står bak den krypende jenta er trolig Lars Johan Päiviö, f. 1918
• Jenta til venstre for ham trolig Inga Bål
• Den unge kvinnen til høyre for turisten i hvitt (og til venstre for mannen i uniform) er trolig Elli Nilsdatter Päiviö (f. 1909), gift Blind og sannsynligvis søster til Lars Johan.

Lyngseidet var i likhet med en rekke andre steder i Troms og Finnmark sommerboplasser for samer fra Karesuando før i tida. Disse samebosetningene var populære utfartsmål for cruiseturister og samene utnyttet inntektsmulighetene som lå i salg av husflidsgjenstander og souvenirer til turistene.

Hvem tok bildet, og når?
Først ved nærmere gransking oppdaga jeg at bildet er merka «Schrøder, Trondhjem» i nedre høgre hjørne. Det betyr at det må ha vært en profesjonell fotograf som fulgte med på turen, noe som forklarer den gode fototekniske kvaliteten. Tidligere kunne jeg fastslå at bildet var tatt tidligst i 1925, da «Prins Olav» gikk sin første tur, men ikke seinere enn 1930 som var siste året los Strøm var aktiv. Det at både lederen for reklameavdelinga i NFDS og fotografen fra Schrøder deltok gjorde det det nærliggende å tenke seg at bildet ble tatt allerede på den første turen i 1925 som et ledd i markedsføringa av det nye tilbudet. Takket være opplysningene fra Inger Ella Päiviö og Cathrine Baglo kan vi nå med stor sikkerhet fastslå at bildet er tatt sommeren 1925 etter som ungen i vogga,  Anna Päivö Nutti, var født i 1924 og umulig kunne være mer enn ett år gammel da bildet ble tatt.

Hvem er turistene på bildet?

Dette har jeg så langt ikke funnet ut. Ut fra framtoning og klesdrakt tyder mye på at de i hovedsak er britiske. Arkivet fra NFDS oppbevares ved Sverresborg museum. Det gjenstår å undersøke om det kan finnes informasjon der som kan kaste ytterligere lys over historiene i bildet.

Utsnitt-1

Hvem er den gåtefulle figuren i venstre bildekant som ser ut som han er henta fra en roman av Knut Hamsun?

5 tanker om “Historier i et bilde

  1. Tilbaketråkk: Når nøden er størst – | erikstenvik

  2. Erik Stub Aune

    Morsom lesning som jeg fikk oversendt fra min fetter Fredrik Fjeldstad. Historien om redningen av Hamilton hadde jeg aldri hørt min mor fortelle (Ellen,datter av Hans Chr. Fjeldstad) Selv ble jeg født året etter at morfar døde (1943). Når det gjelder artikkelen om d/s Prins Olav kan jeg nevne at jeg har arvet et sølvfat etter min morfar som han fikk som gave fra sine passasjerer på Nordkappscruise i juni 1926 (Selvfølgelig gir man kapteinen et sølvfat når man er fornøyd med cruiset!)

    Svar

Legg igjen en kommentar