Hvem var «Den ensomme rytter – præriens sorte maske»?

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Blant min barndoms helter sto «Den ensomme rytter» i første rekke. Med svart maske for ansiktet red han omkring på den kvite hesten Silver og opprettholdt lov og orden ved hjelp av seksløperen og indianervennen Tonto.
Jeg møtte den maskerte hedersmannen tidlig på 1950-tallet gjennom tegneseriebladet «Spøk og Spenning» og guttebøker skrevet av Fran Striker. Den gang så jeg intet merkelig i at han brukte maske, og hadde ingen anelse om at modellen for tegneseriefiguren var en afroamerikaner.

Marshall Bass Reeves

Bass Reeves, modellen for «The Lone Ranger», ble født som slave i 1838, rømte vestover under borgerkrigen, ble den første svarte U.S. Marshal, drepte 14 lovløse og gjennomførte nesten 3000 arrestasjoner i perioden 1875 til 1907.

«The Lone Ranger», som skikkelsen heter i Amerika, dukka for første gang opp i et hørespill fra en radiostasjon i Detroit i 1936. Forfatteren bak var Fran (Francis Hamilton) Striker 1903-62. Etter hvert kom det også tegneserier, bøker, fjernsynsserier og filmer (den siste i 2013 med Arnie Hammer i hovedrollen og Johnny Depp som Tonto) om den hemmelighetsfulle helten som skjulte sin identitet bak ei svart maske. I den opprinnelige hørespillversjonen dekket den hele ansiktet, men da figuren ble presentert i synlige media brukte han bare halvmaske omkring øynene. Det var nok et nødvendig grep ut fra kommersielle hensyn, men maska ble samtidig ganske meningsløs etter som den neppe kunne skjule identiteten hans.
I to bøker, «Bad News for Outlaws: The Remarkable Life of Bass Reeves, Deputy U.S. Marshal» av Vaunda Michaux Nelson og “Black Gun, Silver Star” av Art Burton, er det dokumentert at seriehelten har henta mange trekk fra afroamerikaneren Bass Reeves, også ut over at han hadde svart ansikt. Han var handlekraftig og fryktløs, skarpskytter uten like og red omkring på en skimmel, som er en lys grå hest. Han var også kjent som forkledningskunstner som ofte ved list fikk innpass blant de lovløse. I tillegg hadde han et godt øre for språk og lærte flere indianske talemål. Han opererte også ofte sammen med en indiansk følgesvenn.
Bass Reeves var født som negerslave i 1838. Han fulgte eieren sin som tjener på sørstatenes side i den amerikanske borgerkrigen, men en krangel etter et slag kort end med at Reeves banket opp eieren og rømte mot vest til friheten i «The Indian Territory», som seinere skulle bli staten Oklahoma. Der levde han delvis sammen med Seminole- og Cree-indianere inntil han ble hyra inn som deputy av U.S. Marshal James Fagan, en tidligere sørstatsoffiser som hadde hørt om Reeves egenskaper. Slik starta en lang karriere for Bass Reeves som lovens håndhever, og det finnes en rekke fotografier av Bass Reeves oppstilt sammen med kolleger fra denne perioden.
I 1907, da staten Oklahoma ble oppretta, ble det innført lover som påbød raseskille. Ingen svarte kunne gjøre tjeneste i politiet, og Bass Reeves mista arbeid og inntekt. Han døde i 1910.

Reklame

2 tanker om “Hvem var «Den ensomme rytter – præriens sorte maske»?

 1. StørreFanEnnDeg

  Det er helt feil at Bass Reeves skal være inspirasjonen bak den ensomme rytter. For det første er han en fiksjonell figur ut av Fran Striker (og andre) sin fantasi og enhver sammenligning til virkelige personer er ganske meningsløs.

  Linken mellom Bass Reeves og den ensomme rytter ligger i en misforståelse som tok Internett med storm for ti år siden. Etter en av Art Burton’s bøker fra 2006 skrev han i en bisetning at Bass Reeves var den nærmeste historiske personen som lignet karakteren mest, og det ble tatt som bevis for at sammenligningen var reell, det er den ikke.

  For den som er interessert i det faktuelle bakgrunnsmateriale for karakteren kan lese denne der de virkelige inspirasjonskildene bevises etter Fran Striker sine dokumenter:

  Klikk for å få tilgang til 41b57b_65fd2f2e944846ddbfa937d8449a43cf.pdf

  Bass Reeves var en svært dyktig lovmann og fortjener sin egen berømmelse for sitt arbeidde. Men den ensomme rytter er han ikke.

  Ikke tro på alt Internett sier uten å sjekke fakta.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s