Elgjakt, vådeskudd og undommelig lettsinn på Namdalseid i 1886.

Elg002

En ”nestenulykke” på Namdalseid.

Adresseavisen for 17. oktober 1886 forteller om et vådeskudd som var nær ved å få tragiske følger. I en lett ironisk tone beskriver artikkelen hvordan en ungdom innendørs fyrte av et skudd som nær hadde kostet medlemmer av hans egen familie livet. Ut over den konkrete historien forteller artikkelen også noe om livsvilkår og holdninger den gang.

«Vidunderligt Held.
Paa en Gaard paa Namdalseidet er en Gut, som har strævet med at gaa paa Jagt efter Ælg. Forleden Dag kom han hjem uden at have havt Anledning til at skyde af Geværet, hvilket han derfor bragte ladt med sig paa sit Værelse i anden Etage. I Værelset nedenunder laa et lidet Barn i Vugge, og Barnets lille Søster og Bedstemoder sad i Nærheden. Disse forandrede i Øieblikket uden synderlig Foranledning sine Pladse, ligesom Tanten, der skulde bringe Barnet til at sove, reiste sig fra Væggen, og gik nogle Skridt bortover Gulvet, uden at hun kunde eller kan forklare sig, hvorfor hun foretog en Bevægelse, som det snart viste sig, redde hendes Liv. Et Skud gik nemlig af paa Overværelset, gik gik gjennem dets Gulv, hvorfra nogle Fliser faldt paa Bedstemoderens Ryg, susede mellom Bedstemoderen og nævnte Søster, hvilke sad ca. en Meter fra hinanden, og gik gjennem Vuggedynen uden at skade Barnet, der alene blev overdrysset med dynens Fyld. Havde Bedstemoderen beholdt den Plads, hun først havde, nogle Øieblikke længere, var hun bleven rammet af Kuglen i Brystet. Hvordan teede Gutten sig, mener man vel. Da han ingen Jammerskrig hørte, raabte han ned: ”Gjør a (kuglen) naa?” Senere gik han ned og spiste sin mad med god Appetit, og da han blev forestilt, hvilken stor Ulykke han med sin uforsiktighed kunde forvoldt, svarede han, at han ingen Skyld havde, og ifald Ulykke var skeet, var det vel han som havde faaet lide derfor.
Det viser sig gjentagende, at det maa være et stort Held for Samfundet, at slike unge Karle oplæres saavel i Vaabenbrug, som ogsaa at de læres til bære mødende Uheld med Rolighed, og til ikke at bsvære sig med smaalig Forsiktighed, eller med at tage sig nær af, om Ulykke sker. Koldblodighed er vitterlig en priselig Egenskab for slige vordende Fædrelandsforsvarere. Nevnte gut er Medlem af en Skytterforening, der flittig bruger Søndagen til Haandens Øvelse, følgelig ogsaa til Modets Prøvelse og Hjertets Hærdelse.»

Når det i historien fortelles om gutten som var ute på elgjakt uten resultat, blir vi minnet om at elgen den gang var et særsyn sammenligna med situasjonen i våre dager på grunn av rovdyras herjinger på 1800-tallet.
”Værelset nedenunder” må ha vært kjøkkenet, etter som dette i stor grad var oppholds- og arbeidsrom til daglig. Beskrivelsen lar oss forstå at dette var en gård med flere generasjoner i husstanden, slik det var vanlig. I rommet var to små barn sammen med tante og bestemor, og det er nærliggende å anta at gutten var nært beslekta med dem. Kan hende var han bror eller onkel til barnet i vogga.
Vådeskudd forekommer også i våre dager, men bedre våpenkultur og våpenkontroll har forhåpentlig bidratt til at vi unngår situasjoner som den som er omtalt.
I våre dager er ironi et velkjent virkemiddel innen medie- og underholdningsbransjen, men denne artikkelen viser at det slett ikke er noen ny oppfinnelse i journalistisk sammenheng.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s