Abel Chapman – en engelsk storviltjegers opplevelser i «Wild Norway»

chapman

Abel Chapman (1851-1929) t.h. poserer med jaktkamerat.

På 1800-tallet var Norge en eksotisk utkant i Europa som konkurrerte med reisemål i Afrika og Asia om pengesterke turister som ville oppleve dramatisk natur, pittoresk folkeliv og primitive innfødte. Det var først og fremst engelskmenn som kom til Norge, og flere av dem har skildret sine opplevelser i bøker som i dag har fått merkelappen «norvegica». En av disse var globetrotteren og storviltjegeren Abel Chapman som besøkte Skandinavia 23 ganger. I 1897 utga han boka  «Wild Norway».

Den har aldri blitt oversatt i sin helhet, men hvis du klikker på lenka nedenfor kan du få høre om omstendighetene omkring hans besøk i Furudalen i Namdalseiden, og et utdrag av Chapmans fortelling om elgjaktopplevelser i Nord-Trøndelag oversatt til norsk.

Abel Chapman – en engelsk storviltjeger på elgjakt i Furudalen

3 tanker om “Abel Chapman – en engelsk storviltjegers opplevelser i «Wild Norway»

  1. PETTER PETTERSSON

    Jeg er interessert i å undersøke mer om Chapmans bok – takknemlig om du kontakter meg på nedenstående mailadresse — finner ikke noen adresse til deg på sidene dine

    Svar
  2. petter pettersson

    Takk for tilbakemelding. Fant den ikke på biblioteket her, men da kan jeg be dem få den inn på fjernlån. Samler stoff om britiske ørretfiskere i innlands-Norge til noe som muligens kan bli en bok gjennom utbygging av artikkel jeg hadde om dette i Jakt&Fiske mai 2015. Ser av omtalen at Chapman både jaktet og fisket, men du vet kanskje om sistnevnte bare dreide seg om laks – i så fall trenger jeg ikke bestille boka.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s